29 Aralık 2010 Çarşamba

Programlayıcılar ve yazılımları

Daha öncede belirttiğim gibi pic ailesi için şu anda en ucuz ve en ideal çözüm pickit2 cihazıdır. Bu cihazı kendinizde yapabilirsiniz. Bununla ilgili dökümanları firmanın orjinal sitesinden burayı tıklayarak elde edebilirsiniz.

Eğer standart bir programlayıcı yazılımı istiyorsanız burayı tıklayarak winpic800 programını çekebilirsiniz. Yazılım ücretsizdir. Yazılımın kendine ait bir GTP USB isimli donanımı mevcut. Donanım ile ilgili tüm devre bilgileri, firmware ve şemaları sitede bulmanız mümkün.

Tabi her iki cihaz içinde mutlaka elinizde bir programlayıcının daha önceden olması gerekiyor. Çünkü bu cihazlar içinde PIC18F2550 kullanıyor. Bu yüzden hızlı ve ucuz bir yöntemle seri programlayıcı kendinize yapabilirsiniz. Bunun için ise JDM dediğimiz programlayıcıları kullanabilirsiniz.

Internette her yerde bulabileceğiniz en basit bir JDM tipi programlayıcı şemasını ekte görülmektedir. Com port üzerinden gelen uçlara iki direnç, bir kondansatör, bir zener ve bir diyot bağlayarak yapılabilmektedir. Tabi böyle olunca bu devrenin maliyeti seri kablo hariç 1 TL'yi geçmemektedir. Konnektör ve kablo ile birlikte en fazla 5 TL'lik bir maliyet oluşturmaktadır. Baskı devre kartına bile ihtiyaç duymadan bu cihazı yapmak mümkündür. Eğer baskı devrelerine ulaşmak istiyorsanız arama motorlarından birine "pic jdm programmer" yazarak yüzlerce hazır baskı devreye ulaşabilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder