Eğer mikrodenetleyici’den dışarıya bir bilgi akışı gerekiyorsa (örneğin bir led’i yakmak) pin’in çıkış özelliğine alınması gereklidir. Çıkış özelliğine alındığında pin’in kontrolü tamamen mikrodenetleyici’dedir. O ucun değerinin Logic 0 veya Logic 1 olması için gerekli işlemleri mikrodenetleyici kendisi gerçekleştirir.
Şekil 3
Bu mikrodenetleyici'den dışarıya doğru akan akıma Source akımı denir. Yukarıdaki devrede Led bir direnç üzerinden PortB’nin 0’ıncı ucuna bağlanmıştır. Akım mikrodenetleyiciden dışarıya doğru akmaktadır. Yani akım kaynağı olarak mikrodenetleyici görev yapmaktadır. Eğer PortB’nin ucu Logic olarak 1 yapılırsa bunun anlamı port ucunun Vcc gerilimine ulaştırılması demektir. Örneğin mikrodenetleyi'ciniz +5V ile besleniyorsa Portb’nin 0’ıncı bacağı gerilimsel olarak +5V’a ulaşacak demektir. Bu durumda direnç ve led üzerinden bir akım akışı olacak ve led yanacaktır.
Şekil 4
Yukarıdaki örnek devrede ise akım led üzerine bağlı gerilim kaynağından sağlanmaktadır. Akım led ve direnç üzerinden geçerek mikrodenetleyici'nin içine doğru akmaktadır. Bu akıma Sing akımı denir. Her ne kadar akımın kaynağı mikrodenetleyici olmasa da yinede akımın akışını kontrol eden ünite mikrodenetleyici'dir. Eğer Portb’nin 0’ıncı pin’i Logic olarak 1 yapılırsa led’e hem direnç üzerinden +5V hem de Vcc üzerinden +5V uygulanacaktır. Bu durumda led’in yanması söz konusu olmayacaktır. Fakat Logic 0 olduğunda led’in katot ucuna direnç üzerinden Gnd uygulanacak ve led yanacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder